Büyük Fikrin 104. Yılı Kutlu Olsun

|



Galatasaray Spor Kulübü’nün kurucusu Ali Sami Yen, "Ellinci Yıl" kitabında kuruluş öyküsünü şöyle anlatır:

"1 Teşrin 1905’te mektebin beşinci sınıfında edebiyat muallimimiz merhum Mehmet Ata beyin dersi esnasında birkaç arkadaş baş başa vererek Galatasaray’da bir futbol kulübü kurmaya karar verdik. Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve bir isme malik olmak ve Türk olmayan takımları yenmek."

Kulübün adının Gloria (Zafer) ya da Audace (Cesaret) konulması yolunda görüşler ortaya atılmışsa da, sonuçta Galatasaray olmasında anlaşmaya varılmıştır.

Galatasaray Spor Kulübü’nün ilk renkleri kırmızı-beyaz’dır. Bayrağımızın renklerinden esinlenerek seçilen bu renkler, dönemin baskıcı ve paranoyak yönetimi tarafından kuşkuyla karşılanmış ve futbolcular sıkı bir takibe alınmışlardır. Bu nedenle, sarı-lacivert renkler gündeme gelmiş ama bunlar da kalıcı olmamış ve Galatasaray bugünkü renklerine kavuşmuştur.

1905’te Osmanlı İmparatorluğu’nda bir dernekler yasası bulunmadığından, Galatasaray Spor Kulübü yasal olarak tescil edilme olanağını bulamamıştır. 1912 yılında Cemiyetler Kanunu çıkarıldıktan sonra, kulüp yasal bir kimlik kazandı.

Alıntıdır

1905 yılında dernekler kanunu olmadığına göre kulübün kuruluş günü 1 Ekim'dir. 1 Ekim 1905. 2 gün geç de olsa bunu yazalım dedik. Galatasaray'sız bir dünyayı düşünmek bile istemiyoruz. Lakin sana desek ki " Gel Seni Tarihe Gömelim.." sığmazsın Galatasaray'ım.. Akıllara düşen bu fikirden dolayı kurucularımızı rahmetle anıyoruz. Teşekkürler Ali Sami YEN ve arkadaşları.. Camiayı 104 yılda bu kadar büyüten herkese teşekkürler.

Doğum Günün Kutlu Olsun Sevdiceğim !

0 yorum / Yorum Gönder:

DEPO