Siz Kendi Topunuzu Getirin! Bu topla biz oynuyoruz..

|
Bölüm 1 :

Bizim ülkemizde Devrim denilince genelde insanların kafasında siyasi öngörüler oluşur.

Peki Gerçekten Devrim nedir?

"Farklı bir sistem,farklı bir kültür farklı bir anlayış"

Futbolun Teknik Direktörlük anlamında devrimini gerçekleştiren kişi ise henüz 9 yaşında kendisine hediye edilen futbol ayakkabısı ve Ajax forması ile futbola merak sarmış bir mucit.

Rinus Michels!

Ondan önce ne Ajax nede Hollanda vardı piyasada.Şu sıralar izlediğiniz Estonya,Andorra’dan farksız,çıktıkları 20-30 maçtan sadece 1-2’sini kazanabilen sıradan bir takımdı.

1965 yılında Ajax’ın başına geçtiğinde tüm Hollandalıların gerçekleşmek üzere olan Devrimden habersiz şaşkın ve anlamsız bakışlarından sonra futboculuk döneminde ki akıl Hocası! Jack Reynolds’dan öğrendiklerini uygulamaya başlar.

Felsefe bellidir..."Tüm oyuncular birden fazla mevki de oynayabilmeli"

Bu kafa karıştıran laf o zamanlar o kadar anlamsız gelmiştir ki Ajax’ın efsanevi futbolcusu Barry Hulshoff "Hocamızın ne yapmaya çalıştığını anlamakta zorlanıyoruz" demiştir

Michels’e göre Total Futbol bir sistem değil İtalyanların Catenaccio’su gibi bir Felsefeydi.

Herkes birbirinin yerini alacak,oyuncular saha içinde dönerek oynayacak ve mümkün olduğunca top bizde kalıp rakipler sinirden çıldıracaktı.

1.Heinz Stuy ,2.Schilcher ,3.Wim Suurbier ,4.Velibor Vasovic ,5.Ruud Krol ,6.Arnie Mühren ,7.Johan Neeskens ,8.Swart ,9.Gerry Mühren ,11.Piet Keizer (Kaptan) ,12.Horst Blankenburg ,13.Barry Hulshoff ,14.Johan Cruyff ,15.Arie Haan ,16.Johnny Rep

Bu efsanevi kadro yıllar sonra gerçekleştirecekleri devrimden habersiz sadece hocalarını anlamaya çalışıyorlardı.

Yıllar geçiyor ve bu futbol profesörü düşündüklerini,hayal dünyasını futbolcularına aşılıyor ve Total futbolu deyim yerindeyse "iliklerine kadar hissetmelerini" sağlıyordu.

28 mayıs 1969...Yer Santiago Bernabeu...

İtalya’da Torino’nun tüm çabalarına rağmen hegemonyasını ilan etmiş Milan’ın Catenaccio’su ile Michels’in Total futbolu karşı karşıya gelmiştir.Kazanan Milan oldu fakat herkes derin ve sessizce ilerleyen devrimin kokusunu almaya başlamıştır.

2 yıl sonra kazandığı Şampiyon Kulüpler kupası ile Devrim resmen ilan edilmiştir.

Bu devrimin gerçekleşmesinde ona en çok yardım eden 2 isim vardır.

Johan Neeskens ve Johan Cruyff!

Nitekim Michels’in Barca macerasında 2 sene rötarlı da olsa yanına götürdüğü bu 2 isim Barcelona’ya büyük başarılar kazandıracaktır.

74 yılında ise Sarı faresi Cruyff ve Komutan Neeskens ile Dünya Kupasını kazanmak için Hollanda Milli takımında buluştular.Herkes Hollanda’nın inanılmaz futblunun sırrını çözmeye çalışırken Portakallar kendilerini finalde Federal Almanya karşısında bulur

Tam 80 saniye boyunca topa dokunamayan Beckenbauer ve Müller’in Almanyası,bunun sonucunda da Neeskens’in attığı penaltı golü ile 1-0 geriye düşer.

Fakat o zamanlar Futbol 11 kişi oynanmakta ve sonucunda Almanya kazanmaktadır.

Nitekim Hollanda’nın inanılmaz futboluna karşın Yunanistanvari oyunuyla Almanlar bu deyimi birkez daha gerçekleştirmişti.

Michels’in maç sonucu açıklaması ise "Bugün futbol kaybetti" olur.

Bu futbol filozofu Kendisine verilen "Yüzyılın Teknik Direktörü" ünvanını da gerçekleştirdiği devrimle sonuna kadar haketmiştir.

Yıllar sonra Michels’den öğrendiklerini vasiyeti gibi aklında tutan Cruyff şu açıklamaları yapar:

’’Bir forvet olarak gerekli durumlarda sol bekte oynamam istenirse, bir sol bekin tüm yapabildiklerini yapmalıyım. Şu soruların yanıtlarını bilmeliyim: ’Mevkiimi mi korumalıyım?’, ’İnsanların açıklarını kapamaya mı çalışmalıyım?’, ’Birilerini geçmeye çalışmak, sorumlu bir hareket olur mu?’, ’Ya da topu tribüne mi vurmalıyım?’ Ve hücumda Ruud Krol oynuyorsa benim belli görevlerimi biliyor olmalı. ’Topu kovalayacak mı?’, ’Yoksa, biraz daha geri mi gelmeli?’ İşte, bu yüzden herkesin taktik ile ilgili konuşmalarımızı dinlemesi çok önemli. Michels, sağ bek ile ilgili konuşurken sol açığın uykuya dalma hakkı yoktur!’’

Nitekim hocası Michels’in izinden gitiği yolda yalnız değildir.

Frank Rijkaard!

Barcelona’ya gelme sebeplerinin başında Cruyff’u gösteriyordu.

Gedikten sonra ise Hocasından öğrendiklerini yavaş yavaş uygulamaya başlar.

Antremanlarda Tüm oyuncuları iple birbirine bağlayıp ortada takımın beyni ile birleştiren Frank,Toplu Hucüm Toplu savunma mentalitesini oyuncularının beynine kazır.

İlk başlarda küme düşme potasında kalan Barca felsefenin oturmasıyla Hem ligde Hemde Şampiyonlar Liginde fırtınalar estirir ve alınmadık Kupa bırakmaz.

O da Hocası gibi bir devrim peşindedir.Hatta bu yolda o kadar kararlıdır ki Barcelonadan sonra Milan ve Chelsea’den gelen teklifleri "Benim felsefeme uygun değil" diyerek reddeder.

Bir Futbol Filozofu Rinus Michels’in talebeleri şimdi Galatasaray’da ve bir devrime hazırlanıyorlar.

Rakipler ne kadar zayıf olursa olsun, son birkaç maçtır inanılmaz bir pas yüzdesi ile oynamamız, hucüm oyuncularının alışmadığımız şekilde defansda görülmeleri,oyuncuların teknik heyete duyduğu saygı Derwall’den sonra yeni bir devrimin ayak sesleri gibi.

Rinus Michels 2005’de öldü ancak onun öncüsü olduğu devrimin izleri şimdilerde öğrencileri ile Galatasaray’da hissediliyor.

Yurdal Ay..

Yurdal abi yazıyı ultrAslan Forum'da yazmış. Çok güzel bir yazı. Bilgilerini çok güzel anlatmış. Yalnız biz total futbol felan oynamıyoruz. Muhteşem bir futbol oynuyoruz. Maçlar hiç bitmesin istiyoruz. Sahura kadar sürse sıkılmadan izleyecek durumdayız. Zaman zaman kötü gidebiliriz. Bu normaldir. Öyle zamanlarda Derwall gibi destek olmalıyız. Ayrıca altyapı takımları da aynı sistemde oynayacakmış. Yani köklü bir değişim oluyor. Devrim devam ediyor. Yazının 1. bölümü buydu. Diğer bölümlerini de daha sonra yayınlayacağız.

4 yorum / Yorum Gönder:

Groza ateş, bunaltı dram ! dedi ki...

İyi akşamlar öncelikle çok güzel bir makale olmuş.Umarız bu felsefe Galatasaray ruhuyla birleşir ve nice başarılara imza atarız..
İkinci olarak benim ultrAslan.com ile ilgili sorum olacak.Foruma üye olmak istiyorum ancak onarım var deniyor.Yardım masasında sezon başı açılacak deniyodu.Ancak hala onarım var deniyor.Sebebi nedir ?Bilginiz var ise açıklarsanız çok makbule geçer
Saygılar..

Özgür Şeker dedi ki...

@ Groza ateş, bunaltı dram !

6 aydır falan üye alımı yok.ultrAslan.com web sitesini yeniden düzenledi forum altyapısını güçlendiriyor ve yeniliyor.Tam olarak ne zaman açılacağını bilmiyorum ama çok uzun sürmeyeceğini tahmin edebilirim

Gala's dedi ki...

Üye alımı uzun zamandır yok. ultrAslan forum az ama öz kullanıcı sayısı olan, Türkiye'nin en seviyeli forumlarındandır. Büyük küçük ilişkisi çok iyidir. Galatasaray içindir herşey. Üyelik ne zaman açılır bunu bilmiyorum umarım bir an önce açılır..

Groza ateş, bunaltı dram ! dedi ki...

Bekleyeceğiz umarım açılır artık :/

DEPO