Özgürcan Özcan - Ali Güneş

|

İki farklı portreden bahsedeceğim. Elbette aralarına yabancı örneklerde girecek. Özgürcan Özcan, altyapımızdan yetişip Galatasaray terbiysini almış bir oyuncumuz. Jenerasyonunun en yetenekli isimlerinden birisi. Geleceğin Hakan Şükür'ü bile dedirtti bir dönem. Geçen sene Sakarya'da muhteşem bir sezon geçirdi ve bu sezon başında Çaykur Rizespor'a kiralandı. Tüm bunlar fasa fiso. Bizim için önemli olan kısıma gelirsek bir olaydan bahsedeceğiz.

Galatasaray terbiyesi görmüş bu yetenekli centilmen genç çocuk paf liginde bir maça çıkıyor. Galatasaray - Denizlispor.. Eliyle bir gol atıyor malum maçta. Hakem golü veriyor herkes seviniyor ama Özgürcan doğruca hakeme gidip golü eliyle attığını söylüyor. Hakem golü iptal ediyor ve sarı kart gösteriyor. Özgürcan Özcan bu hareketinden sonra 2005 Dünya Fair Play Konseyi (CIFP) ödülü’ne layık görülüyor.

Ali Güneş, futbolculuk döneminde çirkefliği ile tanınmış malum zat. Denizli döneminde çubuklu forma giyip bir çok takımda oynamış gurbetçi futbolcu.. Pazartesi günkü malum performansından dolayı milli takıma kaleci olarak çağırılması beklenen bir isim. Pozisyonu hepimiz biliyoruz. 4 tane hakem görmüyor koca eli. Eminimki, Ali delikanlı olsa ve gidip "elle kontrol ettim" dese o pozisyonda gereğini yapmazdı tosun delikanlı İlker Meral. Ali maçtan sonra kabul ediyor ama kabul etmese ana avrat kalmazdı heralde. Her şeye rağmen gidip hakeme söyleyebilirdi ama suç onda değil. Terbiyeyi verenlerde diyelim geçelim. Konya maçında elle gol atıp, maçtan sonra "kafayla attım" diyen Anelka'yı da hatırlatmadan geçmeyelim. İyi çınlamıştı annesinin kulakları.

Benzer örneklerden Avrupa'da da var. Mesela Liverpool'lu Fowler penaltı pozisyonunda kendini yere atıyor. Hakem penaltı veriyor. Gidip kendini yere attığını söylüyor ama hakem karardan dönmüyor. Fowler da gidip penaltıyı auta atıyor. Pavel Nedved Juventus'da kendini yere atıyor. Hakem penaltıyı veriyor. Hakem de Collina. Nedved kendini yere attığını söylüyor ve Collina penaltıyı iptal ediyor. Sonra elini sıkıp tebrik ediyor. Nedved'de Fair Play ödülünü kazanıyor. Yine Totti Roma'da elle gol atıyor. Hakem golü veriyor. Totti elle attığını söyleyince hakem golü iptal ediyor ama bu sefer sarı kartta vermiyor.

Lafı şuraya getireceğim. Hepimiz insanız hata yapabiliriz. Nasıl golcünün vurduğu her top gol olmuyorsa, yönetimlerin yaptığı her transfer yararlı olmuyorsa, teknik direktörler yanlış kadrolar çıkarabiliyorsa, seyirciler anlık sinirle koltuk kırabiliyorsa hakemler de hata yapabilir. Önemli olan art niyet olmamasıdır. Art niyet olup olmadığının takdirini kamuoyu yapar. Ama futbolcular da hakeme yardımcı olmalıdır. Ali Güneş gibilerden bunu beklemek saçmalık olur biliyorum. Ama bir gün herşeyin düzeleceğini ümit ediyorum.

"Ben sporcunun zeki çevik ve aynı zamanda ahlaklı olanını severim."

Mustafa Kemal Atatürk

3 yorum / Yorum Gönder:

Selocan dedi ki...

Gala's yazıyı sanki Atatürk yazmış gibi olmuş :)

İnsanlar tabi ki bir reflekstir hata yapar. Maçtan sonra Lig tv spikerlerine itiraf eden Ali Güneş, Şansal ve Erman'dan övgü aldı. "helal olsun söyledi çocuk" dediler. Ama yemedi Ali Güneş maç içinde söylesin hakeme. Asıl centilmenlik orada. Fakat sen de demişsin Ali Güneş'ten bu beklenmez.

Gala's dedi ki...

Evet öyle gibi olmuş :)

Aynı fikirdeyiz pozisyon hakkında da.

Adsız dedi ki...

Fenerin suyunu içmiş bir adamdan bu beklenemez ki..

DEPO