Avrupa'ya Açılımın 100. Yılı..

|

Melih Şabanoğlu Galatasaray Dergisi'nin Ağustos sayısında Romen takımlarının tarihimizdeki yerini konu alan bir yazı almış ve çok güzel bir yer ile bağlamış. Aklımda kalanları özetelemek isterim. Yazının tamamını Galatasaray Dergisinde bulabilirsiniz..

Yazıya göre 1911'in Nisan ayında Kolojvar kentinin takımı İstanbul'a Galatasaray ile maç yapmaya geliyordu. Nisan ayının 14. günü İttihadspor sahasında oynanan maç ecnebi bir takım ile oynanan ilk maç olarak kayıtlara geçiyordu. Seyirciler Galatasaray'ı ya ya ya şa şa şa temposu ile destekliyorlardı. Bu maç aynı zamanda Avusturya - Macaristan İmparatorluğu, Transilvanya bölgesi ile Osmanlı İmparatorluğu'nun şampiyon takımlarının maçıydı. İlk şampiyon kulüpler kupası maçı denilebilir bu maç için. Karşılıklı atılan 2'şer gol ile 2-2 biten maçtan 2 gün sonra tekrar karşılaşmışlar ve İstanbul'un sarı kırmızılı takımı, beyaz formalı rakibini 4-2 yenmişti. Bu skor başka coğrafyadan gelen yabancı takıma karşı alınan ilk galibiyet olrak kayıtlara geçmişti. Daha sonra o bölge Romanya'ya katıldı ve Cluj adını aldı o kulüp. Yani Avrupa'da ilk maçımızı bir romen takımı ile yaptık. 1911 senesinin Eylül ayında Romanya'da maç yapmak üzere Galatasaray yola çıktı. Gittiği bölge efsane oyuncumuzun ilk kulübü olan Köstence takımının bölgesiydi.( Hagi ) Kolojvar kentinin ilk stadyumunun açılış maçı olan maçlarda Galatasaray farklı yeniliyordu. Elbette ilk kez yurtdışına çıkmanın verdiği olumsuzluklar vardı. Ama tecrübe çok önemliydi. Geri dönüş yolunda Bükreş'te duraklandı ve oranın takımları ile yapılan maçı Galatasaray 11-1 kazandı. İlk deplasman galbiyeti bu olsa gerek. Avrupa şampiyon kulüpler kupasında Ağustos 1956 yılında ilk maçını yine bir Romen takımı ile yapmıştı Galatasaray.. Bu maçta da ilk golü Taçsız Kral atacak ve Avrupa kupalarında ilk golü atan oyuncu olarak tarihe geçecekti. Galatasaray'ı eleyen ilk takım yine bir Romen takımı oluyor. Ulusal ilk maçı yine Romanya ile yapıyoruz. Bunu organize eden Ali Sami YEN olduğuna göre tesadüf olmasa gerek. Galatasaray'ın Avrupa'da elediği ilk takım da yine romen takımı Bükreş oluyor. Kupa galipleri kupasında yarı finalde elendiğimizde çizgi üstüne saplanan topu Romen oyuncu Rotario'nun attığını da ekleyelim. 88-89 sezonunda final kapısından dönerken yine Hagi'nin takımına eleniyordu Galatasaray.. Yine Romen takımına. 10 yıl sonra Hagi yine penaltıdan gol atıyor ama bu sefer Galatasaray ağlarına değil Leeds Unıted ağlarına. Bu sefer finale çıkıyor Galatasaray. Kupayı getiren gol yine bir romen oyuncu Popescu'dan geliyor.. 1911 yılında Kolojvar ile başlayan hikaye 2000 de devam ediyor. En büyük rakibini geçerek 3. yıldızı göğsümüze takarken takımın başında Lucescu var. Yine Super kupa'yı alırken karşımıza çıkıyor romen hoca. 2-0 dan gelip 3-2 kazanılan destansı zaferde de onun adı var. 18.12.1960 dan tam 45 yıl sonra rakibimize yeniden 5 gol atarken takımımızın başında Gheorghe Hagi oluyor.

Şu dönemde ülkesinde oldukça başarılı olan Cluj Galatasaray gibi 2007-2008 sezonunu şampiyon olarak bitirdi. Aramızda oynanan maçın 98. yılındayız. Aslantepe'nin açılışında yani bu karşılaşmanın 100. yılında Cluj ile bir maç yapsak diye öneride bulunmuş Melih Şabanoğlu. Gayet mantıklı bu öneri bence. Dergideki yazı çok daha makul. Ben burada özet geçmeye çalıştım ama orayı okursanız çok daha iyi anlarsınız.. Acaba diyorum.. OLABİLİR Mİ ?

0 yorum / Yorum Gönder:

DEPO